top of page
  • Skribentens bildJamila

2018 -11-15



Under Elmia hade veterinär och landslagsryttaren Charlotte Cook en intressant clinic som välte mitt intresse framför allt när hon pratade om underlag. Det hon förklarade är att man val att hästens hov/nedslag i marken ska vara sviktande och ge ”spänst” tillbaka när hoven lämnar marken. Alltså inte sjunka för djupt och inte sjunka alls.

Underlag för ridning och träning är en ständig återkommande fråga, vad är bra och vad är mindre bra?


Hur är ditt ridunderlag där du tränar din häst?


Jag tänker såhär:

Jag försöker alltid anpassa ridningen jag gör efter underlag. Är det isigt och väldigt hårt- tar jag det lugnt. Är det väldigt mjukt lika så.

Det jag söker är precis som Charlotte nämnde ett sviktande underlag. Ett underlag där hästens gångarter inte förändras till det negativa.

Med negativt underlag menar jag att hästen ändrar sitt rörelsemönster, kanske spänner sig, får kortare steg eller dylikt.

Om jag ska gå över från exempel mjukt underlag till hårt eller tvärtom, tar jag det lugnt och vänjer in hästen under en längre period.

Bra att tänka på nu inför vintern när mjukt blir hårt snabbt.

Vi vill ha hållbara friska hästar, då handlar det också om att vara medveten om små saker i sin vardagliga träning.


Jamila

240 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildJamila


2018-10-05

Under sommaren har ridträning legat på låg nivå pga mycket tävlandet från mig (Jamila)

Jag hoppas de videos som funnits på hemsidan varit till hjälp under denna tid.

Nu är hösten här och vi satsar på ridträning fullt ut.



*Ny video varje vecka

*Gäst instruktörer som lämnar sina tips

* Facebooks sidan som är för medlemmar - läses och svaras på varje vecka. -ställ frågor, skicka din egna video för tips och förbättring.

144 visningar0 kommentarer


Generellt så har utbildningsnivån på ryttare vad gäller ridning och träning blivit bättre de senaste åren vilket är väldigt positivt. Jag förespråkar samtidigt alltid att ryttare ska våga gå utanför sin comfortzone i träningen.

Till exempel, du rider en bra öppna i höger varv men i vänster varv fastnar hästen något  i munnen men gör fortfarande öppnan väl, här önskar jag att man bestämmer sig som ryttare att rida igenom vänster sida så att den känns lika bra som höger. Att inte nöja sig pass efter pass med att veta om att hästen fastnar lite lätt i vänstertygeln. Jag vill uppmärksamma ryttare om att varje gång ni sätter er på hästen ska någonting ha blivit bättre.

Så för att få igenom vänster sida, vad krävs då?  - Testa ett annat sätt “lås inte fast er i samma problem under en längre tid”

Här gäller det som ryttare/tränare att kunna ha is i magen. Var uppmärksamma och våga ändra träningstatergi/attityd -våga gå utanför din comfortzon

259 visningar0 kommentarer
bottom of page