top of page
  • Skribentens bildJamila

”Make each day your masterpiece” –John Wooden


Hej allihopa, nu har


det gått några dagar efter en omtumlande och fantastiskt rolig tävling på World tölt i Odense och vi börjar landa i vardagen igen. Jamila hörde av sig och frågade om jag inte kunde skriva ett litet blogginlägg innan min första träningsvideo kommer ut.

-Du får skriva om vad du vill, säger Jamila.

-Klart jag vill, svarade jag.

Hjälp, att få skriva om vad man vill inom ett område som man nördat in sig på så länge som man kan minnas är lättare sagt än gjort, det finns ju så mycket som är så spännande!

Efter en funderare så tänkte jag som så, ni kommer framöver få ta del av min filosofi kring träning, därför tycker jag att det är på sin plats att börja med det som jag finner är viktigt att ta med sig i all träning, nämligen att ha en positiv attityd gentemot sin häst och sig själv.

Jag tror att alla individer såväl människor som djur växer med positiv förstärkning. När jag tränar hästar försöker jag bygga upp samspelet genom att få hästen att tycka att det är roligt att arbeta. Detta kan låta väldigt enkelt men det är ofta betydligt svårare än man tror. För att hästen ska tycka att det är roligt att arbeta under sin ryttare är det många delar som ska stämma. Det är inte bara till att hoppa upp och dra iväg i ökad tölt, tyvärr.

Det är här vi kan nörda in oss på detaljnivå, våra fyrbenta vänner ska ha passande utrustning, rätt foderstat, bra träningsupplägg, vi ska sitta korrekt så att vi är bekväma för hästen och så vidare, listan kan göras lång…

Jag upplever ofta att många tycker att det är kämpigt och svårt, det leder till att träningen blir negativ. Såklart känner hästen detta och spiralen har vänt på fel håll. Det är här det är viktigt att släppa ner axlarna och ta ett djupt andetag, det löser sig! Bli inte stressad över att allt inte sitter direkt. För att kunna skriva romaner måste man först lära sig alfabetet, det får lov att ta tid.

Jag har övat mycket på att fokusera på det som är positivt i varje träningspass. Alla hästar har saker de kan bra och tycker är lätta, träna på dessa och smyg in det som är svårt successivt och i väldigt små doser. Vi som ryttare har också våra styrkor och svagheter, jobba på svagheterna i lugn takt utan för höga krav. Våra hästar berättar när han eller hon är redo för nästa utmaning. Om dom tycker att det är roligt att arbeta och om de vet att vi aldrig ställer orimliga krav eller har en negativ attityd när vi tränar kommer de bjussa på allt de kan. Jag hoppas att jag kan hjälpa er i ert vardagliga arbete tillsammans med era pälsklingar genom våra små träningsvideos här på ridtraning.com fram till dess ut och njut!Kram Sabina Swärd

242 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page